URGENTE KWESTIES

23 mrt, 2020

Office melding : mogelijk slachtoffer van softwarevervalsing

Je kunt onderstaande melding krijgen ( zie afbeelding) en/of je krijgt een gele balk te zien met de tekst: Handeling nodig: uw licentie is ongeldig en u bent mogelijk slachtoffer van softwarevervalsing.

of deze melding:

Deze melding is irritant, maar Microsoft heeft via een update geconstateerd dat je een niet betaalde Office-versie hebt ( over privacy gesproken…). Je kunt de melding gewoon wegklikken, maar op een gegeven moment werken de programma’s Outlook, Excel en Word helaas met gebreken of helemaal niet meer…

Bij Bestand>>Office-account kun je aan de rechterkant zien of jouw Office nog geactiveerd is.

Je kunt uiteraard het Office pakket kopen, maar dan ben je minimaal €69,-  per jaar kwijt en de niet betaalde versie volledig verwijderen zodat de betaalde versie gaat werken is op zich al een uitdaging voor de leek.

Een andere mogelijkheid is het Office-pakket links te laten liggen en over te stappen naar de gratis programma’s LibreOffice en als mailprogramma Mozilla Thunderbird.

Deze zijn hier https://ninite.com/ te downloaden. Vink de 2 programma’s aan en klik vervolgens beneden op de blauwe knop Get Your Ninite.

Stel de programma’s in en verwijder daarna het Office-pakket. Dit alles doe je uiteraard op eigen risico!

Enkele alternatieven voor Outlook zijn:

 

webmail: via de browser naar bijv. ziggo.nl gaan en op de website rechtsboven op Ziggo Mail klikken en aanmelden.

Mail: de standaard app van Microsoft in Windows 8.1 en 10 maar wel heel erg basic.

Thunderbird: het gratis mailprogramma van Mozilla; erg veelzijdig en ook aanbevolen.

Thunderbird is een veilig, gebruikersvriendelijk en compleet mail- en agendaprogramma. Het zusje van Firefox is uitgerust met een zelflerend spamfilter en Nederlandstalige spellingcontrole. Thunderbird heeft alles wat je van een modern mailprogramma mag verwachten en vormt een goed alternatief voor Windows Mail en Outlook.

Kom je er helemaal niet meer uit en / of wil je overstappen naar  mailprogramma Thunderbird kan ik je hierbij helpen. Tevens kan het adresboek van Outlook overgezet worden en kan ik LibreOffice instellen. 06 – 5096 2915.

 

Indien je om welke reden dan ook Microsoft Outlook als mailprogramma zou willen gebruiken, zal je een abonnement moeten aanschaffen. De goedkoopste versie, Microsoft 365 Personal, kost € 69,- per jaar en heeft aan boord:

Word-logo Excel-logo PowerPoint-logo OneNote-logo Outlook-logo OneDrive-logo Skype-logo

 

De Personal versie heeft daarbij 1 TB cloudopslag.

Voordeel van betaalde versie: altijd up-to-date en dus 1 TB cloudopslag.

Nadeel: het bedrag moet jaarlijks ( eventueel automatisch ) betaald worden.

Ook kun je kiezen voor Microsoft 365 Family (€ 99,- / jaar) en hiervan kunnen 6 personen gebruik maken en hebben deze per gebruiker ( lees Microsoft-account) ook 1 TB cloudopslag tot hun beschikking.

Tenslotte kun je ook voor een stand-alone versie kiezen: Office 2019 of 2021, en hiervoor betaal je éénmalig een bedrag, afhankelijk van de gekozen versie / onderdelen.

Deze heeft echter geen 1 TB cloudopslag, maar de standaard 5 GB.

Ook hiervoor heb je een Microsoft-account nodig.

Ik kan je een Office versie aanbieden voor €30,-  exclusief installatiekosten.

Deze versie bevat Word-logo Excel-logo PowerPoint-logo OneNote-logo Outlook-logo OneDrive-logo Skype-logo

 

=+=+=+=+=

 

VISHING

Gebeld worden met de vraag geld over te maken. Het gebeurt en criminelen hebben er succes mee. Ze pakken dit zogenaamde ‘vishing’ dan ook steeds gewiekster aan.

Wat is het?
Phishing kennen de meeste mensen wel: je krijgt een e-mail met een link, zogenaamd van uw bank of energiebedrijf. Als u erop klikt komt u in een nepomgeving waar u kunt inloggen en zo worden uw gegevens gestolen. Phishing kan ook via de telefoon gebeuren. Voor die criminele telefoonfraude is een term gesmeed uit voice en phishingvishing.

Hoe werkt het?
Stel, u wordt gebeld door uw bank. Er is een verdachte inlogpoging geweest op uw rekening en nu is het noodzakelijk dat u uw geld veiligstelt door het op een andere rekening te zetten, een zogenaamde ‘kluisrekening’. De boodschap wordt met veel urgentie gebracht en de bankmedewerker helpt vriendelijk mee om de overboeking meteen uit te voeren. Hop: spaargeld weg.

Het overkomt mensen werkelijk. Dat het lukt is dankzij de gewiekste psychologische trucjes van de cyberoplichters. Maar ook dankzij spoofing: een willekeurige beller kan zich via VoIP vermommen als – bijvoorbeeld – het nummer van de bank. Deze oplichters spelen niet alleen bankje, maar ook bijvoorbeeld Belastingdienst (vordering, onmiddellijk te betalen) of computerbedrijf (er is iets mis en uw inloggegevens zijn nodig).

Het kan nog gekker: stel dat u op het werk gebeld wordt door uw hoogste baas, met de mededeling dat u meteen een fors bedrag moet overmaken naar een zeker bankrekeningnummer vanwege een uiterst belangrijke en vertrouwelijke kwestie. Het is niet volgens de normale procedure, maar verzekert uw baas, het moet nu echt op deze manier. En als de baas het persoonlijk zegt – u herkent zijn stem duidelijk –, tja, misschien beter niet te moeilijk doen. Dit overkwam een Brits energiebedrijf, waarvan de CEO een telefoontje kreeg van de topman van het Duitse moederbedrijf. Of hij even een bedrag van 220 duizend euro over wilde maken naar de Hongaarse leverancier.

Wat deze variant van social engineering en vishing zo listig maakt, is dat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie en deepfake audio waarmee iemands stem zeer goed is na te bootsen. Er zijn inmiddels verschillende manieren om die methode uit te voeren, en voor een aantal ervan hoef je echt geen raketgeleerde te zijn.

Wat doet u ertegen?
Technisch gezien kunt u zich er niet of nauwelijks tegen wapenen. Deepfake stemmen zijn er vrijwel niet uit te filteren en spoofing is ook niet technisch te signaleren (al heeft Apple naar verluidt een patentaanvraag gedaan op een techniek die spoofing herkent). Het komt dus aan op uw eigen tegenwoordigheid van geest.

Om te beginnen: wanneer ‘uw bank’ belt en vraagt geld over te maken, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Een bank zal dit nooit telefonisch aan u vragen. Het is dus belangrijk om niet mee te gaan in het gevoel van stress dat de beller wil veroorzaken. Vraag rustig om telefoonnummer, naam en achternaam, en zeg dat u terugbelt. Bel vervolgens naar het echte nummer van uw bank. Dubbelcheck het telefoonnummer via de website.

Trap ook niet in dreigende taal wanneer iemand u belt namens de Belastingdienst bijvoorbeeld over een openstaande betaling die meteen voldaan moet worden. Woorden als beslaglegging en invorderingskosten zorgen bij veel mensen op zijn minst voor lichte paniek, maar trap er niet in. Maak geen geld over maar bel eventueel zelf de Belastingdienst als u denkt dat er echt iets aan de hand is.

Bent u benaderd door kwaadwillenden? Breng dan ook altijd de organisatie waarvoor ze zich voordeden op de hoogte. Zo kunnen ze ook andere mensen waarschuwen.

Bron: XS4ALL

 

Windows 7 ondersteuning beëindigd

Op 14 januari 2020 is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Huidige gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen naar Windows 10. Het besturingssysteem is nog wel te gebruiken, maar uiteraard op eigen risico.

 

 

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.