URGENTE KWESTIES

23 mrt, 2020

VISHING

Gebeld worden met de vraag geld over te maken. Het gebeurt en criminelen hebben er succes mee. Ze pakken dit zogenaamde ‘vishing’ dan ook steeds gewiekster aan.

Wat is het?
Phishing kennen de meeste mensen wel: je krijgt een e-mail met een link, zogenaamd van uw bank of energiebedrijf. Als u erop klikt komt u in een nepomgeving waar u kunt inloggen en zo worden uw gegevens gestolen. Phishing kan ook via de telefoon gebeuren. Voor die criminele telefoonfraude is een term gesmeed uit voice en phishingvishing.

Hoe werkt het?
Stel, u wordt gebeld door uw bank. Er is een verdachte inlogpoging geweest op uw rekening en nu is het noodzakelijk dat u uw geld veiligstelt door het op een andere rekening te zetten, een zogenaamde ‘kluisrekening’. De boodschap wordt met veel urgentie gebracht en de bankmedewerker helpt vriendelijk mee om de overboeking meteen uit te voeren. Hop: spaargeld weg.

Het overkomt mensen werkelijk. Dat het lukt is dankzij de gewiekste psychologische trucjes van de cyberoplichters. Maar ook dankzij spoofing: een willekeurige beller kan zich via VoIP vermommen als – bijvoorbeeld – het nummer van de bank. Deze oplichters spelen niet alleen bankje, maar ook bijvoorbeeld Belastingdienst (vordering, onmiddellijk te betalen) of computerbedrijf (er is iets mis en uw inloggegevens zijn nodig).

Het kan nog gekker: stel dat u op het werk gebeld wordt door uw hoogste baas, met de mededeling dat u meteen een fors bedrag moet overmaken naar een zeker bankrekeningnummer vanwege een uiterst belangrijke en vertrouwelijke kwestie. Het is niet volgens de normale procedure, maar verzekert uw baas, het moet nu echt op deze manier. En als de baas het persoonlijk zegt – u herkent zijn stem duidelijk –, tja, misschien beter niet te moeilijk doen. Dit overkwam een Brits energiebedrijf, waarvan de CEO een telefoontje kreeg van de topman van het Duitse moederbedrijf. Of hij even een bedrag van 220 duizend euro over wilde maken naar de Hongaarse leverancier.

Wat deze variant van social engineering en vishing zo listig maakt, is dat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie en deepfake audio waarmee iemands stem zeer goed is na te bootsen. Er zijn inmiddels verschillende manieren om die methode uit te voeren, en voor een aantal ervan hoef je echt geen raketgeleerde te zijn.

Wat doet u ertegen?
Technisch gezien kunt u zich er niet of nauwelijks tegen wapenen. Deepfake stemmen zijn er vrijwel niet uit te filteren en spoofing is ook niet technisch te signaleren (al heeft Apple naar verluidt een patentaanvraag gedaan op een techniek die spoofing herkent). Het komt dus aan op uw eigen tegenwoordigheid van geest.

Om te beginnen: wanneer ‘uw bank’ belt en vraagt geld over te maken, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Een bank zal dit nooit telefonisch aan u vragen. Het is dus belangrijk om niet mee te gaan in het gevoel van stress dat de beller wil veroorzaken. Vraag rustig om telefoonnummer, naam en achternaam, en zeg dat u terugbelt. Bel vervolgens naar het echte nummer van uw bank. Dubbelcheck het telefoonnummer via de website.

Trap ook niet in dreigende taal wanneer iemand u belt namens de Belastingdienst bijvoorbeeld over een openstaande betaling die meteen voldaan moet worden. Woorden als beslaglegging en invorderingskosten zorgen bij veel mensen op zijn minst voor lichte paniek, maar trap er niet in. Maak geen geld over maar bel eventueel zelf de Belastingdienst als u denkt dat er echt iets aan de hand is.

Bent u benaderd door kwaadwillenden? Breng dan ook altijd de organisatie waarvoor ze zich voordeden op de hoogte. Zo kunnen ze ook andere mensen waarschuwen.

Bron: XS4ALL

 

 

Windows versie 20H2

Voor veel mensen verloopt de upgrade vlekkeloos, maar door de grote aantallen combinaties van hardware en software die mogelijk zijn zullen sommigen toch tegen problemen aanlopen als ze upgraden naar nieuwe versies van Windows 10.

Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update !

Het is natuurlijk leuk om snel de nieuwste Windows 10 versie handmatig te downloaden en installeren, maar even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie **** automatisch wordt aangeboden via Windows Update. Dit is vaak beter en kan problemen voorkomen (zoals afgebroken installaties of hardware- en software-problemen). Microsoft kan namelijk jouw pc tijdelijk blokkeren voor de upgrade als er bekende problemen zijn met je hardware.

Windows 7 ondersteuning beëindigd

Op 14 januari 2020 is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Huidige gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen naar Windows 10. Het besturingssysteem is nog wel te gebruiken, maar uiteraard op eigen risico.

Nieuwe functies in Windows 10 versie 2004

Windows 10 versie 2004 krijgt onder andere de volgende nieuwe functies.

  • Meer controle over optionele updates (drivers, optionele updates en onderdelenupdates)
  • Verbeteringen in Windows zoeken. Om de prestaties van zoeken in Windows te optimaliseren kun je het indexeren van bestanden beperken tot alleen jouw bibliotheken (eigen mappen) en je bureaublad. Dit zorgt voor minder vertraging van Windows 10 (aangezien indexeren een intensief proces is). Kies bij Instellingen | Zoeken voor Klassiek. Ook kun je meerdere mappen uitsluiten.

  • Soort schijf (HDD, SSD) en temperatuur GPU worden nu vermeld in Taakbeheer (rechtsklik op Startknop en kies Taakbeheer).

  • Windows 10 heeft nu net als macOS en Linux de mogelijkheid om geopende apps automatisch te laten herstarten bij opnieuw inloggen, zodat je gelijk verder kunt met je werkzaamheden. Deze optie vind je onder Instellingen | Accounts | Aanmeldingsopties en zet schakelaar op Aan.

  • Het Instellingen-venster van de Netwerkstatus van je pc of laptop is uitgebreid met meer gedetailleerde informatie.

  • Onder Instellingen | Tijd en taal | Taal heb je nu een handig overzicht van alle taalinstellingen voor je pc.

  • De oude Schijfopruiming-app vermeldt niet je Downloads-map meer (zodat je die niet per ongeluk leegmaakt)

bron: gratissoftwaresite.nl

Windows 7 ondersteuning beëindigd

Op 14 januari 2020 is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Huidige gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen naar Windows 10. Het besturingssysteem is nog wel te gebruiken, maar vanaf nu op eigen risico.

Optionele Windows-updates stopgezet door Microsoft

Microsoft zet vanaf mei alle optionele updates/zaken op een laag pitje voor alle Windows-versies die Microsoft nog ondersteunt, dus inclusief Windows 10. Wat merk je als gebruiker daarvan?

Microsoft heeft aangegeven in de komende (corona-)tijd zich te focussen op de beveiliging van de door hun ondersteunde besturingssystemen, dus van Windows Server 8 tot en met Windows 10. Alle optionele zaken/updates worden stopgezet, tenzij zich problemen voordoen in werking of beveiliging.

3 soorten updates
Er zijn drie soorten updates: B, C en D (KB-updates). De belangrijkste is de B-update (beveiligingsupdate) die op Patch Tuesday verschijnt en ook gewoon zal doorgaan. Verder heb je dus de C- en D-updates die normaliter daarna in de derde (C) en vierde (D) week verschijnen. Deze worden vanaf mei voorlopig on hold gezet, maar het kan zomaar zijn dat er toch weer eentje moet vanwege de kritische status.

Gevolgen voor Windows-gebruikers
De grote vraag is wat jij als Windows-gebruiker ervan zal merken nu deze optionele updates voorlopig niet meer gaan verschijnen. Normaal gesproken zul je hier geen hinder van ondervinden, want de beveiligingsupdates komen gewoon door. Het zal dus nauwelijks of geen impact hebben op het dagelijks gebruik van Windows.
Diverse gebruikers zijn bovendien juist opgelucht. Vaak losten cumulatieve updates het een en ander op, maar er ontstonden vaak direct weer nieuwe problemen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het aantal cumulatieve updates dat is uitgekomen na de meest recente Patch-Tuesday, een patch voor een patch zo te zeggen.

Ga niet op zoek naar optionele updates
Moet je nu op zoek gaan naar die optionele updates (KB’s)? Nee, laat alles gewoon normaal gebeuren. De KB’s die optioneel zijn hoef je dus ook niet te installeren, en dat voorkomt nogal wat problemen. Mensen die handmatig zoeken naar updates (de zogeheten seekers) en deze installeren, lopen dus een verhoogd risico op instabiliteit van het systeem. Wacht gewoon af, alles komt op Patch Tuesday automatisch.

bron: PC-Active

Windows 7 ondersteuning beëindigd

Op 14 januari 2020 is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Huidige gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen naar Windows 10. Het besturingssysteem is nog wel te gebruiken, maar vanaf nu op eigen risico.

 

 
Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.