WACHTWOORDEN

21 dec, 2020

Uit onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, is gebleken dat mensen vaak onverantwoord omspringen met wachtwoorden. Meer dan een kwart van hen noteert wachtwoorden in een notitieblok en veertig procent van de Nederlanders weet nog altijd niet wat een wachtwoordmanager is.

Slechts drie procent van de respondenten gebruikt voor alle accounts hetzelfde wachtwoord. Dit percentage lag vorig jaar nog op vijf procent. Dat is een goede ontwikkeling. Toch geeft 47 procent van de ondervraagden nog altijd aan een groot gedeelte van hun wachtwoorden voor meerdere accounts te (her)gebruiken.

“Ik verbaas me daar niet over. Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende accounts met zoveel verschillende regels dat je er helemaal kriegel van wordt”, vertelt Arjan van Hattum, Security Officer. “Deze veelvoud werkt onveilig gedrag in de hand doordat mensen wachtwoorden gaan hergebruiken of wachtwoorden in tekstbestanden op hun computer opslaan.” Hergebruikte wachtwoorden zijn volgens de Security Officer erg aantrekkelijk voor cybercriminelen: “Wachtwoorden hoeven maar één keer uit te lekken om toegang tot meerdere accounts te krijgen. Een wachtwoordmanager is er precies om dit probleem de wereld uit te helpen, terwijl je zelf nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden”.

Dagelijks gebruik valt nog tegen

36 procent van de respondenten gebruikt helemaal niets om z’n wachtwoorden in op te slaan. Dat is een verbetering ten opzichte van de cijfers uit het voorbije jaar. Het percentage Nederlanders dat hun wachtwoorden zelf onthoudt lag destijds nog op 43 procent. Ook het percentage Nederlanders die onbekend zijn met een wachtwoordmanager is afgenomen, met vijf procent, ten opzichte van vorig jaar. Toch weet nog altijd veertig procent van de Nederlanders niet wat een wachtwoordmanager is. Volgens Van Hattum gaat het de goede kant op, maar hebben we nog een lange weg te gaan: “Wij hopen dat deze onderzoeksresultaten mensen nóg verder wakker schudden”.

43 procent van de Nederlanders weet wél wat een wachtwoordmanager is. Toch maakt deze groep er om wat voor reden dan ook geen gebruik van. Slechts 24 procent weet precies wat een wachtwoordmanager is en maakt hier dagelijks gebruik van. “Dat meer dan driekwart van de bevolking geen gebruik maakt van een veilige manier om wachtwoorden te beschermen is zorgelijk maar ook onnodig. Veel gerenommeerde wachtwoordmanagers bieden gewoon een gratis versie van hun software aan. Pas als je gebruik wil maken van geavanceerdere features moet je ervoor gaan betalen”, aldus Van Hattum. “Goede voorbeelden daarvan zijn iCloud Keychain van Apple, 1Password, LastPass, KeePass en Bitwarden.”

Bron: XS4ALL

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.