Windows 10 in 2019

10 sep, 2019

Windows 10 versie 1903 is eind mei verschenen i.p.v. april. Microsoft zegt meer tijd te willen nemen om de halfjaarlijkse onderdelenupdate (met nieuwe functies) te testen.

Je kunt onderdelenupdates overslaan!

Met ingang van Windows 10 1903 komt een apart update-mechanisme voor halfjaarlijkse onderdelenupdates. Los van de het controleren op maandelijkse beveiligingsupdates kun je checken of er een onderdelenupdate beschikbaar is. En belangrijker: door te controleren op maandelijkse updates zet je niet meer ongewild een onderdelenupdate in gang!


Twee update-mechanismes

Twee update-mechanismes dus: één voor de gewone maandelijkse en één voor de halfjaarlijkse grote onderdelenupdates. En nog mooier: Microsoft zegt ook dat deze onderdelenupdates niet meer gepusht zullen worden. Onderdelenupdates zijn niet meer verplicht (worden niet meer automatisch geïnstalleerd): je kunt ze zelfs overslaan en anderhalf jaar bij een oudere Windows 10 versie blijven!

Pas als je Windows 10-versie (1809, 1903 enzovoort) na anderhalf jaar geen ondersteuning meer krijgt en End Of Life (EOL) is dan zul je wel moeten overstappen op de volgende onderdelenupdate om maandelijkse updates te blijven ontvangen.

De  grote Windows 10-update is dus sinds eind mei 2019 beschikbaar. Ieder half jaar komt Microsoft met verbeteringen voor het besturingssysteem. Zo konden we in de laatste update onder meer een vernieuwde klembord en een nieuwe tool voor het maken van screenshots vinden.

Nieuwe aanmeldopties

Microsoft sleutelt continue aan de interface van Windows 10. Zo zagen we de laatste jaren steeds meer animaties, kleurovergangen en transparante schermen in het besturingssysteem verschijnen. In de grote maart-update zal Microsoft meer onderdelen samenvoegen, zodat het voor de gebruiker makkelijker wordt om bepaalde functies sneller terug te vinden.

Zo komen alle aanmeldopties bij elkaar in een enkel scherm. Bovendien biedt Microsoft meteen ook een aantal nieuwe aanmeldmogelijkheden toe. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld nu ook aanmelden met een speciale usb-stick of met een gekoppeld apparaat, zoals een smartphone.

Nieuwe thema’s

De Windows 10-update heeft een nieuw kleurenthema gekregen. In een nieuwe ‘Light’-theme hebben de pictogrammen ook een update; zo is het Verkenner-pictogram van een iets donkere kleur voorzien, zodat deze beter te zien is in het lichtere Windows 10-thema.

Gedownloade bestanden beter geordend

Je kent vast wel het probleem dat je – als je vaak bestanden downloadt – deze niet snel kunt terugvinden in de download-map. Zeker als je niet meer precies weet wat de exacte naam van het bestand is. Daar heeft Microsoft wat op gevonden. In de 1903 update kun je al je gedownloade bestanden voortaan ook sorteren op ‘recent gedownload’, zodat je snel je bestanden kunt terugvinden.

Het startmenu gaat weer op de schop

Het zal nu ongeveer de vierde keer zijn sinds het bestaan van Windows 10, maar ook nu gaat het startmenu weer (deels) op de schop. Een van de nadelen van het startmenu van Windows 10 is dat het vrij lastig is om al je tegeltjes netjes te organiseren: daar ben je namelijk niet even snel mee bezig, maar neemt – als je het goed wilt doen – al zo een paar minuten in beslag. Microsoft gaat het ons weer iets makkelijker maken. Je kunt straks een enkele subset van pictogrammen die je in een groep hebt gezet, snel ‘unpinnen’ van het startmenu.

Bron: computertotaal.nl

Let op: Updates kunnen bepaalde instellingen die je eerder gedaan hebt weer ongedaan maken !

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.