Windows 10 in 2023 en Windows 11

23 mrt, 2020

Windows 10 versies in 2023

Windows 10 22H2 – in oktober 2022 uitgebracht – is de laatste versie ooit van Windows 10, heeft Microsoft  bekendgemaakt. Er komen geen grote (half)jaarlijkse onderdelenupdates met nieuwe functies meer voor Windows 10.

Wel krijg je tot oktober 2025 nog maandelijks beveiligingsupdates voor Windows 10 22H2. Versie 21H2 van Windows 10 krijgt vanaf 13 juni helemaal geen updates meer dus je zult moeten upgraden naar 22H2 dan. Windows 10 versie 22H2 blijft daarna de laatste versie tot oktober 2025.

Maar duidelijk is dat Microsoft vanaf nu alleen nog nieuwe functionaliteit voor Windows 11 ontwikkelt. Windows 10 is in de onderhoudsfase beland: er zullen slechts problemen worden opgelost en lekken worden dichtgeplakt in Microsofts oudere besturingssysteem.

Windows 11 is op 4 oktober 2021 verschenen, Windows 10 krijgt nog updates tot 14 oktober 2025.

bron: gratissoftwaresite

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

 

Windows 11 

Windows 11 is er sinds 4 oktober 2021. Ten opzichte van voorganger Windows 10 heeft Microsofts nieuwe besturingssysteem veel vernieuwing. Visueel maar ook wat betreft functionaliteit.

Vernieuwingen in Windows 11

Windows 11 23H2 update herfst 2023 preview

Binnenkort verschijnt met de release van Windows 11 23H2 de nieuwste update van het jongste besturingssysteem van Microsoft. Lees hier wat je nieuw kunt verwachten in onder andere de Taakbalkinstellingen, Verkenner en Fotogalerij.

https://www.pcactive.nl/update/9237-windows-11-23h2-update-herfst-2023-preview

Bron: HCC / c’t

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Windows 11 Tips app: meer info over besturingssysteem

Maak je gebruik van Windows 11? De jongste Windows-telg heeft een app in huis die je meer informatie geeft over het besturingssysteem en regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe informatie. Je vindt de app via het Startmenu: typ Tips om de app te openen. De app kent op het moment van schrijven een negental categorieën. Elke categorie kent meerdere tips, bijvoorbeeld om de computer meer naar je hand te zetten, de pc beter te beveiligen of om veelvoorkomende taken uit te voeren.

De app wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe onderwerpen en tips. Je kunt telkens op zoek gaan binnen een categorie, maar in plaats daarvan ook gebruik maken van het zoekvenster rechtsboven in het venster. Veel van de tips zijn voorzien van een korte video, waarin de benodigde stappen in beeld zijn gebracht. Soms is er sprake van enige inconsistentie. Zo zijn niet alle uitlegvideo’s vertaald naar het Nederlands en wordt bepaalde informatie in het Engels getoond. Via het hoofdvenster schakel je snel naar een aparte sectie waarin de nieuwste tips en wetenswaardigheden zijn ondergebracht. Je kunt elke tip bovendien een waardering geven via een reactiesysteem, maar de app maakt verder niet duidelijk wat er met deze waarderingen gebeurt.

Bron: HCC

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

 

Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update, in plaats van elk half jaar. Deze eerste onderdelenupdate voor Windows 11, met versienummer 22H2 (wat staat voor 2022, tweede helft), heeft nieuwe functionaliteit die enkele beperkingen van Microsofts nieuwe besturingssysteem moet oplossen. Zo is slepen naar de taakbalk weer terug in Windows 11 2022 Update en kun je het startmenu meer aanpassen.

Nieuwe functies in Windows 11 2022 Update (22H2)

In Windows 11 22H2 zitten de volgende nieuwe functies:

 • Ondersteuning voor drag and drop naar de taakbalk, zodat je weer iconen, bestanden, foto’s en meer daarheen kunt slepen. Iets wat tot ergernis van velen nog niet beschikbaar was op de nieuwe taakbalk van Windows 11, toen deze in 2021 verscheen.
 • Mogelijkheid om meer apps en aanbevelingen aan het startmenu vast te maken. Nu krijg je een vaste set aan apps tot je beschikking. Ook kun je apps in mappen plaatsen.
 • Tabbladen in Windows Verkenner. Deze functie is nog niet direct beschikbaar in 22H2 en wordt later dit jaar, vermoedelijk in oktober al, toegevoegd.

 • Taakbeheer heeft een nieuw ontwerp.
 • Mediabediening en indicatoren van geluidsvolume en helderheid scherm hebben een nieuw uiterlijk.
 • Widgets van derde partijen. Tot nu is er een beperkt aantal widgets van Microsoft beschikbaar voor Windows 11. Vanaf nu moeten ook andere ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om widgets te maken voor Windows 11.
 • Meer opties uit het oude configuratiescherm zijn nu beschikbaar in de Instellingen app. Zo kun je bijvoorbeeld updates uit Windows Update verwijderen in Instellingen.
 • De optie om de taakbalk aan de linker- of rechterzijkant van het scherm te plaatsen is helaas (nog) niet teruggekomen.
 • Geluidsvolume kun je regelen met je touchpad of muiswiel als je erop staat.
 • Er is een nieuwe video editor genaamd Clipchamp.
 • Nieuw vormgegeven printwachtrij en printdialoog.
 • Als je Windows 11 installeert moet je een Microsoft account gebruiken (dit kun je echter omzeilen door een nep mailadres op te geven en na een foutmelding gewoon op Verder te klikken.

Verder heeft Microsoft fouten en vertragingen met betrekking tot de taakbalk, het startmenu en het zoekvenster opgelost zodat de nieuwe interface in Windows 11 2022 Update (22H2) wat soepeler en sneller zou moeten werken.

Bron: gratissoftwaresite

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.