Windows 10 in 2022 en Windows 11

23 mrt, 2020

Windows 10 versies in 2022

Ook al is Windows 11 op 4 oktober 2021 verschenen, Windows 10 krijgt nog updates tot 14 oktober 2025.

Na de grote jaarlijkse update voor Windows 11, de 2022 Update of versie 22H2 van 20 september, is het nu tijd voor Windows 10. Ook Windows 10 krijgt nog jaarlijks een grote(re) update.

Microsoft rolt de onderdelenupdate langzaam uit. Dus het kan enkele weken / maanden duren voordat je deze via Windows Update krijgt aangeboden. Ook kan het zijn dat je pc voorlopig geblokkeerd is voor deze upgrade om voorziene problemen te voorkomen. Dan kan het nog langer duren.

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

 

Windows 11 

Windows 11 is er sinds 4 oktober 2021. Ten opzichte van voorganger Windows 10 heeft Microsofts nieuwe besturingssysteem veel vernieuwing. Visueel maar ook wat betreft functionaliteit.

Vernieuwingen in Windows 11

Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update, in plaats van elk half jaar. Deze eerste onderdelenupdate voor Windows 11, met versienummer 22H2 (wat staat voor 2022, tweede helft), heeft nieuwe functionaliteit die enkele beperkingen van Microsofts nieuwe besturingssysteem moet oplossen. Zo is slepen naar de taakbalk weer terug in Windows 11 2022 Update en kun je het startmenu meer aanpassen.

Nieuwe functies in Windows 11 2022 Update (22H2)

In Windows 11 22H2 zitten de volgende nieuwe functies:

 • Ondersteuning voor drag and drop naar de taakbalk, zodat je weer iconen, bestanden, foto’s en meer daarheen kunt slepen. Iets wat tot ergernis van velen nog niet beschikbaar was op de nieuwe taakbalk van Windows 11, toen deze in 2021 verscheen.
 • Mogelijkheid om meer apps en aanbevelingen aan het startmenu vast te maken. Nu krijg je een vaste set aan apps tot je beschikking. Ook kun je apps in mappen plaatsen.
 • Tabbladen in Windows Verkenner. Deze functie is nog niet direct beschikbaar in 22H2 en wordt later dit jaar, vermoedelijk in oktober al, toegevoegd.

 • Taakbeheer heeft een nieuw ontwerp.
 • Mediabediening en indicatoren van geluidsvolume en helderheid scherm hebben een nieuw uiterlijk.
 • Widgets van derde partijen. Tot nu is er een beperkt aantal widgets van Microsoft beschikbaar voor Windows 11. Vanaf nu moeten ook andere ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om widgets te maken voor Windows 11.
 • Meer opties uit het oude configuratiescherm zijn nu beschikbaar in de Instellingen app. Zo kun je bijvoorbeeld updates uit Windows Update verwijderen in Instellingen.
 • De optie om de taakbalk aan de linker- of rechterzijkant van het scherm te plaatsen is helaas (nog) niet teruggekomen.
 • Geluidsvolume kun je regelen met je touchpad of muiswiel als je erop staat.
 • Er is een nieuwe video editor genaamd Clipchamp.
 • Nieuw vormgegeven printwachtrij en printdialoog.
 • Als je Windows 11 installeert moet je een Microsoft account gebruiken (dit kun je echter omzeilen door een nep mailadres op te geven en na een foutmelding gewoon op Verder te klikken.

Verder heeft Microsoft fouten en vertragingen met betrekking tot de taakbalk, het startmenu en het zoekvenster opgelost zodat de nieuwe interface in Windows 11 2022 Update (22H2) wat soepeler en sneller zou moeten werken.

Bron: gratissoftwaresite

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.