Windows 10 in 2022 ( en Windows 11 is er…! )

23 mrt, 2020

Windows 10 versies in 2022

Ook al is Windows 11 op 4 oktober 2021 verschenen, Windows 10 krijgt nog updates tot 14 oktober 2025. Zo heeft Microsoft Windows 10 versie 21H2, ofwel de November 2021 Update, uitgebracht. Deze nieuwe halfjaarlijkse onderdelenupdate heeft niet zo veel nieuwe functionaliteit en is meer een soort grote onderhoudsupdate of service pack. De vernieuwingen in Windows 10 21H2 zijn voornamelijk voor het bedrijfsleven bedoeld.

Microsoft rolt de onderdelenupdate langzaam uit. Dus het kan enkele weken / maanden duren voordat je deze via Windows Update krijgt aangeboden. Ook kan het zijn dat je pc voorlopig geblokkeerd is voor deze upgrade om voorziene problemen te voorkomen. Dan kan het nog langer duren.

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

 

Windows 11 officieel uitgebracht !

Windows 11 is uitgekomen op 4 oktober 2021. Ten opzichte van voorganger Windows 10 heeft Microsofts nieuwe besturingssysteem veel vernieuwing. Visueel maar ook wat betreft functionaliteit.

Vernieuwingen in Windows 11

De interface van Windows 11 is behoorlijk vernieuwd. Zo is het Windows-logo nu een vierkante vlag, is er een nieuwe achtergrond en zijn het Startmenu en de taakbalk gecentreerd. Ook zijn iconen vernieuwd, hoeken van vensters en meldingen afgerond en zijn de live tegels verdwenen. Startmenu, zoeken en meldingen zijn nu zwevende vensters geworden. Veel wijzigingen kun je trouwens wel weer terugveranderen via de Instellingen (zo kun je bijvoorbeeld Start en de taakbalk weer links plaatsen).

In Windows 11 zijn veel vernieuwingen geïntroduceerd.

 

  • Widgets komen terug naar Windows 11 (na weggeweest te zijn in Windows 10). Er zijn bijvoorbeeld widgets met agenda, foto’s, weer, sport en nieuws. Behalve widgets van Microsoft kun je gelukkig ook widgets van derde partijen toevoegen. De Nieuws- en weerbalk die net in Windows 10 is geïntroduceerd verdwijnt dus weer in Windows 11.

  • Er is een nieuwe overzichtelijkere Instellingen app. De instellingen staan nu op een rijtje onder elkaar en je kunt makkelijk zoeken in alle opties.

  • Er zijn nieuwe mogelijkheden om meerdere vensters snel te rangschikken met ‘snap lay-outs’. Als je je muis over de maximaliseer-knop beweegt kun je kiezen uit verschillende plekken om vensters neer te zetten en te rangordenen. Je kunt kiezen uit twee, drie of vier vensters in verschillende constellaties (zie de afbeelding).

  • Windows Verkenner heeft nieuwe icoontjes en een nieuwe lay-out.
  • Windows 11 is sneller en zuiniger, zo beweert Microsoft.
  • Updates via Windows Update zijn 40% kleiner. Ook komt er maar één grote update per jaar in plaats van de twee per jaar voor Windows 10.
  • Microsoft Teams is direct geïntegreerd in Windows 11 en zetelt standaard in de taakbalk. Skype is verdwenen en wordt niet meer standaard meegeleverd.

  • Er is een nieuwe Microsoft Store met veel meer mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun software te plaatsen. Zo kunnen ook traditionele Win32 desktop applicaties via de Store verspreid worden in plaats van alleen Univeral Windows Platform (UWP) apps. Als het goed is komt er dus veel meer software beschikbaar via de Microsoft Store.
  • Android apps zijn te gebruiken in Windows 11. Je kunt ze downloaden via de Microsoft Store. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Amazon Appstore. Deze functie komt pas later beschikbaar voor Windows 11 en nog niet bij de introductie op 5 oktober.

Bron: gratissoftwaresite

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.