Windows 10 in 2021 ( en Windows 11 komt eraan…! )

23 mrt, 2020

Volgens de website Windows Latest zou Microsoft van plan zijn om grote nieuwe functionaliteit voor Windows 10 pas in het najaar van 2021 uit te brengen met versie 21H2, de tweede halfjaarlijkse onderdelenupdate van het volgend jaar. Versie 21H1 in de lente zou dan een kleine update worden.

Dat zou betekenen dat het ritme van een grote onderdelenupdate in het voorjaar gevolgd door een kleine onderdelenupdate in het najaar omgedraaid wordt. De laatste jaren waren Windows 10 versie 1903 en 2004 grote updates in april/mei en versie 1909 en 20H2 in oktober/november kleine updates met weinig nieuws onder de zon.

Volgens Windows Latest zouden functies als een nieuw startmenu en een nieuwe Windows Verkenner dan pas in het najaar van 2021 verschijnen.

Windows 10 versies in 2021

Microsoft heeft op 18 mei 2021 Windows 10 versie 21H1, ofwel de Mei 2021 Update, uitgebracht. Deze nieuwe halfjaarlijkse onderdelenupdate heeft niet zo veel nieuwe functionaliteit (behalve een nieuws- een weerbalk die gefaseerd zal worden aangezet).

Microsoft rolt de onderdelenupdate langzaam uit. Dus het kan enkele weken duren voordat je deze via Windows Update krijgt aangeboden. Ook kan het zijn dat je pc voorlopig geblokkeerd is voor deze upgrade om voorziene problemen te voorkomen. Dan kan het nog langer duren.

Aangezien deze Onderdelenupdate een service pack-achtige update is kan die gewoon via Windows Update worden gedowload en binnen tien minuten geïnstalleerd als je nu versie 2004 of 20H2 hebt. Bij ons duurde het minder dan drie minuten zelfs.

Als je Windows 10 versie 2004 of 20H2 hebt gaat de upgrade naar versie 21H1 snel. Als je nog Windows 10 versie 1909 hebt dan krijg je wel een volledige upgrade voor je kiezen die wel een uur kan duren.

Wat is er verder bekend over Windows 10 versie 21H1?

 

Nieuwe functies: Nieuws en weerbalk

 • Er zitten weinig nieuw functies in Windows 10 versie 21H1, maar toch is er één interessante vernieuwing (die overigens ook naar versie 20H2 en 2004 wordt gebracht):Een Nieuws en weer-balk waarmee je vanaf de taakbalk de weersverwachting en het laatste nieuws kunt bekijken.
 • Verdere kleine vernieuwingen zijn:
  • Windows Hello ondersteunt nu meerdere camera’s om je pc te ontgrendelen
  • Windows Defender Application Guard heeft prestatieverbeteringen
  • En er worden vooral veel stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd

  Windows 10 versie 21H1 is dus een kleine onderdelenupdate die vooral op stabiliteit gericht is. Na Windows 10 versie 20H2 uit oktober vorig jaar is dit de tweede kleine onderdelenupdate die voortbouwt op Windows 10 versie 2004 (van mei 2020).

  In het najaar van 2021 wordt Windows 10 versie 21H2 verwacht: een onderdelenupdate die wel weer veel nieuwe functionaliteit krijgt.

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

 

Windows 11 officieel aangekondigd door Microsoft. Het voelt zoals thuis, met een heleboel grondige vernieuwingen.

Microsoft heeft de laatste maanden niet stilgezeten. Windows 10X mag dan wel geannuleerd zijn, heel veel elementen zitten nu in Windows 11. Het nieuwe OS is gemaakt voor alle mogelijke toestellen en kan zichzelf eenvoudig aanpassen, zo blijkt uit de voorstelling en de eerste beelden. Net zoals de geruchten en gelekte beelden al toonden heeft Microsoft voor een totaalrenovatie gekozen. Van het gecentraliseerde startmenu tot tientallen nieuwe functies.

Chief Product Officer Panos Panay omschrijft het als een besturingssysteem dat “je dichterbij de dingen brengt waar je van houdt”.

Windows 11 moet de user interface verbeteren. Het design heeft wat weg van Windows 10X, het besturingssysteem dat ontworpen werd voor dual-screen devices. Later annuleerde Microsoft deze uitvoering. In Windows 11 zien we vanuit designperspectief applicaties en vensters met afgeronde hoekjes. Daarnaast moet het besturingssysteem eenvoudiger te gebruiken zijn zonder toetsenbord, door opties toe te voegen voor het aanpassen van applicatievensters en voor een stylus. Ook is er een geüpdatete startmenu en -knop. In dit menu zijn apps, recente documenten en een zoekbalk te vinden.

Het besturingssysteem belooft prestatieverbeteringen te leveren, zoals bij het browsen via Microsoft Edge. Er zal langere batterijduur mogelijk zijn. Updates zijn 40 procent in omvang teruggebracht, stelt Panay.

Collaboration-app Microsoft Teams zal ook een grote update krijgen als onderdeel van Windows 11. Microsoft Teams lijkt meer chatfuncties te krijgen. Dat wil zeggen, er komt een interface waarbij chats in een losstaand venster getoond worden. Veelgebruikte contacten verschijnen als pop-up in de startbalk. Ook komen er meer videoconferencing-functies, zoals eenvoudiger aan videogesprekken deel kunnen nemen.

Wat is er nieuw in Windows 11?

Met Windows 11 gaat vooral de gebruikersinterface veranderen: het wordt allemaal wat frisser, moderner, efficiënter en overzichtelijker. De wijzigingen zijn niet heel ingrijpend, voor de meeste Windows 10-gebruikers zal Windows 11 dus vertrouwd aanvoelen. Om een idee te krijgen laat ik enkele schermafdrukken zien. Ook de flitsende introductievideo van Microsoft is de moeite waard om even te bekijken!

Microsoft Store

Daarnaast heeft Microsoft zijn Store naar eigen zeggen opnieuw gebouwd, om op dit vlak verbeteringen te realiseren. Volgens Panay is het krijgen van software op Windows het veiligst en snelst via de Microsoft Store. Er is plaats voor traditionele Win32-apps, Progressive Web Apps en Universal Windows Platform-apps.

Panay onthulde dat ontwikkelaars de ‘commerce engine’ kunnen gebruiken, waar een commissie van 12 procent van het aankoopbedrag voor gevraagd wordt. Ook is het mogelijk om een eigen payment processor te gebruiken om het volledige aankoopbedrag te behouden. Hiermee lijkt het zich qua prijs te willen onderscheiden van Apple, dat via zijn winkel soms tientallen procenten commissies vraagt aan appontwikkelaars.

Opvallend is dat Windows 11 Android-apps zal ondersteunen. Tijdens de presentatie valt te zien dat Android-apps verkrijgen via de Amazon app store werkt. Hierdoor komen miljoenen apps naar het Microsoft-platform.

Het is de bedoeling dat Windows 11 één grote feature update per jaar krijgt.

Microsoft verwacht dat Windows 11 het eind van het jaar beschikbaar is.

Bron: HCC

Aanvullende info over Windows 11:

Microsoft heeft meer informatie bekend gemaakt over Windows 11 de opvolger van Windows 10 die begin 2022 moet verschijnen. Waar Windows 10 twee keer per jaar een grote onderdelenupdate met nieuwe functies krijgt zal Windows 11 maar één keer per jaar een grote update krijgen. Wel krijgt Windows 11 natuurlijk net als Windows 10 elke maand beveiligingsupdates.

Nieuw is ook dat je twee jaar lang op een Windows 11-versie kunt blijven, terwijl je bij Windows 10 na anderhalf jaar moet upgraden naar een nieuwere versie.

Microsoft zegt aan de hand van gebruikersfeedback voor dit nieuwe upgrade-model te hebben gekozen. Windows-gebruikers willen dus graag wat minder vaak grote upgrades.

Samengevat

Windows 10 Windows 11
Grote upgrade (met nieuwe functies) Twee keer per jaar Eén keer per jaar
Hoe lang mag je op een versie blijven zonder upgraden? Anderhalf jaar Twee jaar

bron: gratissoftwaresite

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.