Windows 10 in 2024 en Windows 11

23 mrt, 2020

Windows 10 versies in 2024

Windows 10 22H2 – in oktober 2022 uitgebracht – is de laatste versie ooit van Windows 10, heeft Microsoft  bekendgemaakt. Er komen geen grote (half)jaarlijkse onderdelenupdates met nieuwe functies meer voor Windows 10.

Wel krijg je tot oktober 2025 nog maandelijks beveiligingsupdates voor Windows 10 22H2. Versie 21H2 van Windows 10 krijgt vanaf 13 juni helemaal geen updates meer dus je zult moeten upgraden naar 22H2 dan. Windows 10 versie 22H2 blijft daarna de laatste versie tot oktober 2025.

Maar duidelijk is dat Microsoft vanaf nu alleen nog nieuwe functionaliteit voor Windows 11 ontwikkelt. Windows 10 is in de onderhoudsfase beland: er zullen slechts problemen worden opgelost en lekken worden dichtgeplakt in Microsofts oudere besturingssysteem.

Windows 11 is op 4 oktober 2021 verschenen, Windows 10 krijgt nog updates tot 14 oktober 2025.

bron: gratissoftwaresite

De ervaring leert dat je ALTIJD eerst een back-up van je data moet maken voordat je de grote Windows update uitvoert.

Controleer dus altijd, maar zéker na een grote update, je standaard programma’s en back-up !

Ook is het verstandig om vóór een grote update eerst de virusscanner uit te zetten.

 

De ondersteuning van Windows 10 stopt op 14 oktober 2025. En dan?

Bij de introductie van Windows 10 beloofde Microsoft dat dit besturingssysteem voor altijd ondersteund zou worden, mits deze up-to-date wordt gehouden. Bij de introductie van Windows 11 werd echter duidelijk dat de ondersteuning van Windows 10 toch gaat eindigen, en wel op 14 oktober 2025. De upgrade naar Windows 11 wordt weliswaar gratis aangeboden, maar kan vanwege de strenge hardware-eisen van Microsoft (waaronder de verplichte TPM-chip) op lang niet alle Windows 10-pc’s worden geïnstalleerd. Zeker twee derde van alle Windows-pc’s draait daarom nog op Windows 10…

De TPM-afvalberg van Microsoft
Die hardware-eisen gaan ervoor zorgen dat de meeste Windows 10-pc’s over enkele jaren massaal afgedankt moeten worden. Wereldwijd gaat het om honderden miljoenen pc’s, waarvan een groot deel nog prima functioneert (en vaak zelfs razendsnel is). Persoonlijk vind ik dit een onnozele verspilling van kostbare grondstoffen, en in de huidige tijd te zot voor woorden. Gaat Microsoft onze maatschappij daadwerkelijk met deze enorme afvalberg opzadelen, of nemen ze hun verantwoordelijkheid en komen ze alsnog met een passende oplossing?

De oplossing van Microsoft…
Al dan niet bewust van de ontstane onrust heeft Microsoft onlangs via een blog-post aangegeven hoe ze met het einde van de ondersteuning van Windows 10 om zullen gaan. Microsoft gaat twee opties aanbieden om Windows 10 veilig te houden:

  • Een abonnement op de beveiligingsupdates voor Windows 10. Deze beveiligingsupdates zullen tot oktober 2028 (dus voor een periode van drie jaar) beschikbaar gesteld worden. Microsoft moet de prijs nog vaststellen maar gezien het prijskaartje dat in het verleden aan een vergelijkbaar abonnement voor Windows 7 werd gehangen, is de verwachting dat het de consument al snel enkele honderden euro’s gaat kosten.
  • Een abonnement op Windows 365. Met dit abonnement is Windows 11 op een virtuele pc in de cloud uit te voeren. Om dit abonnement ook op een Windows 10-installatie te kunnen gebruiken, worden de beveiligingsupdates tot oktober 2028 gratis meegeleverd. Ook hiermee is Windows 10 voorlopig dus nog veilig te gebruiken, er zit echter wel een stevig prijskaartje aan van minimaal 31,30 euro per gebruiker per maand. Het is maar de vraag of er überhaupt Windows 10-gebruikers zijn die daar gebruik van gaan maken…

Als het aan Microsoft ligt, gaat het veilig houden van Windows 10 vanaf 14 oktober 2025 dus flink wat geld kosten. Aangezien Windows 10 ook zonder die veiligheidsupdates ‘gewoon’ blijft werken, is het maar de vraag of de doorsnee gebruiker daadwerkelijk zo’n duur abonnement gaat afsluiten. Doorwerken op een onveilige pc is natuurlijk niet aan te raden, de verwachting is echter dat velen dat toch gaan doen. Het mag duidelijk zijn dat dit op termijn een groot veiligheidsprobleem gaat worden, waarvoor de maatschappij de prijs gaat betalen!

Bron: SchoonePC

Windows 11 

Windows 11 is er sinds 4 oktober 2021. Ten opzichte van voorganger Windows 10 heeft Microsofts nieuwe besturingssysteem veel vernieuwing. Visueel maar ook wat betreft functionaliteit.

Vernieuwingen in Windows 11

Windows 11 23H2 update herfst 2023 preview

Met de release van Windows 11 is versie 23H2 de nieuwste update van het jongste besturingssysteem van Microsoft. Lees hier wat je nieuw kunt verwachten in onder andere de Taakbalkinstellingen, Verkenner en Fotogalerij.

https://www.pcactive.nl/update/9237-windows-11-23h2-update-herfst-2023-preview

Bron: HCC / c’t

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update, in plaats van elk half jaar. Deze eerste onderdelenupdate voor Windows 11, met versienummer 22H2 (wat staat voor 2022, tweede helft), heeft nieuwe functionaliteit die enkele beperkingen van Microsofts nieuwe besturingssysteem moet oplossen. Zo is slepen naar de taakbalk weer terug in Windows 11 2022 Update en kun je het startmenu meer aanpassen.

 

 

Windows 12 in 2024 mogelijk

Terwijl Microsoft flink bezig is met het aankondigen en aanbieden van nieuwe updates voor Windows 11 zoals Windows 11 22H2 en 23H2, lijkt het erop dat Windows 12 al in 2024 verschijnt.

Het is de tijd van het jaar dat Microsoft flink bezig is met nieuwe versies en updates voor Windows. Zo brengt Microsoft normaliter nieuwe Windows-versies om de zoveel jaar uit in de herfst, hoewel Windows 10 daar een uitzondering op was met de lancering daarvan in juli 2015. Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat Windows 11 verscheen (in oktober). Ook qua updates zit Microsoft niet stil, maar daar loopt het wel flink door elkaar heen. In oktober 2023 kwam Microsoft met een nieuwe update voor Windows 11 23H2. Windows 11 dus, maar onlangs leek het erop dat een Intel-directeur uit de school klapte over de verschijningsdatum van Windows 12.

Windows 12
Ooit leek het erop dat Windows 10 de laatste Windows-versie zou zijn met wel natuurlijk allerlei updates, maar sinds oktober 2021 is Windows 11 er en weten we beter. En in plaats van dat we jarenlang moeten wachten op een nieuwe versie van Windows, is Microsoft blijkbaar achter de schermen al flink bezig met de ontwikkeling van Windows 12. Intel-CFO David Zinsner sprak onlangs positief over een vernieuwing van Windows en gaf aan dat komend jaar veelbelovend zou kunnen zijn voor de cpu’s van Intel dankzij een nieuwe release van Windows.

2024
Daarnaast zijn er meer aanwijzigingen voor de introductie van het nieuwe besturingssysteem in 2024. Zo verscheen al begin dit jaar het eerste lek hierover via X (het voormalige Twitter) door de hardware-leaker @leaf_hobby. Hij is in staat om de volledige specificaties van Intels Xeon-chips te onthullen vóór de lancering; en hij publiceerde details over Intels Meteor Lake-cpu’s, die naar verluidt ondersteuning bieden voor Windows 12.

Windows 10 en 11
Vooralsnog kunnen Windows-gebruikers nog jaren gebruikmaken van Windows 10 en 11. Zo heeft Microsoft aangegeven Windows 10 nog te blijven voorzien van beveiligingsupdates tot oktober 2025, terwijl dat nog wel langer zal zijn voor Windows 11.

Bron: HCC!

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring op onze website te optimaliseren.